Αρχική » Πρόσβαση από τα ΕΠΑΛ

Πρόσβαση από τα ΕΠΑΛ

Πρόσβαση από το Επαγγελματικό Λύκείο (ΕΠΑ.Λ.) σε ποσοστά θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) έχουν οι παρακάτω υποψήφιοι:

  • μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ., εφόσον αποκτήσουν Απολυτήριο και Πτυχίο Ειδικότητας κατά το τέλος του διδακτικού έτους,
  • μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. τριετούς φοίτησης, εφόσον αποκτήσουν Απολυτήριο και Πτυχίο Ειδικότητας κατά το τέλος του διδακτικού έτους,
  • μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης Ημερήσιου ή Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. ή Δ’ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. παλαιότερων σχολικών ετών, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί για την απόκτηση απολυτηρίου ή πτυχίου ή και των δύο και προσερχόμενοι σε ειδική ενδοσχολική εξεταστική περίοδο αποκτήσουν τους απαραίτητους τίτλους σπουδών, κατά το τέλος του διδακτικού έτους,
  • απόφοιτοι Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. παρελθόντων ετών,
  • απόφοιτοι τριετούς και τετραετούς Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. παρελθόντων ετών,
  • μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης του Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ, εφόσον αποκτήσουν Απολυτήριο και
    Πτυχίο Ειδικότητας κατά το τέλος του διδακτικού έτους και απόφοιτοι παρελθόντων ετών του
    τετραετούς Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.,

Οι σχολές κατανέμονται ως εξής ανά ειδικότητα στους παρακάτω συνδέσμους:

Ποσοστά θέσεων στις σχολές  που διατίθενται στους υποψήφιους των ημερήσιων  ΕΠΑΛ

Από τα ΕΠΑ.Λ. οι μαθητές μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ποσοστά θέσεων  στις παρακάτω σχολές :

  1. Στα Πολυτεχνεία και στα Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φυσικής, Βιολογίας και Γεωλογίας, ανάλογα με τον τομέα της αποφοίτησής τους, σε ποσοστό 5%.
  2. Σε Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα συναφή με τον τομέα της αποφοίτησής τους σε ποσοστό 10%.
  3. Στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε και στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης ανάλογα με τον τομέα της αποφοίτησής τους σε ποσοστό 20%.
  4. Στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών και στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν) σε ειδικό ποσοστό, που καθορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ανεξάρτητα από τον τομέα αποφοίτησής τους.

οι οποίοι διεκδικούν θέσεις στις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Σ.Υ.), της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) καθορίζονται τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ορίζονται στη με αριθμό Φ.153/113019/Α5/01-09-2020 (Β ́3821) απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων:

1. δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας: «Νέα Ελληνικά» και «Μαθηματικά» (Άλγεβρα),
2. δύο μαθήματα ειδικότητας.

Β. Για τις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η εισαγωγή στα οποία προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα (Ξένη Γλώσσα, Μουσική και Σχέδιο), οι υποψήφιοι/-ες εξετάζονται και στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα ή τα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα, εφαρμοζόμενων αναλόγως των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων γίνεται σε κοινά θέματα με τους/τις υποψήφιους/-ες των Πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Για την εισαγωγή στις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων της παρούσας, απαιτείται ο υποψήφιος να επιτύχειτην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά ειδικό μάθημα,.

Δικαιούχοι συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν όλοι/-ες όσοι/-ες υπέβαλαν σχετική Αίτηση- Δήλωση το ίδιο έτος,  με την προϋπόθεση πως, αν πρόκειται για μαθητές/-τριες της τελευταίας τάξης ΕΠΑ.Λ. , αυτοί/-ές θα πρέπει να έχουν λάβει το πτυχίο ΕΠΑ.Λ. και το απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή το πτυχίο ΕΠΑ.Λ., εφόσον έχουν ήδη απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών, σύμφωνα με την με αριθμό Φ4/55515/Δ4/2021 (Β ́ 2093) απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επίσης, οι μαθητές/-τριες της τελευταίας τάξης ΕΠΑ.Λ. παλαιότερων σχολικών ετών που έχουν υποβάλει Αίτηση-Δήλωση και παραπέμπονται στις εξετάσεις που διεξάγονται στο τρέχων έτος για λήψη πτυχίου ή/και απολυτηρίου, μπορούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου σχολικού έτους. Σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν απολυτήριο και πτυχίο μέχρι και την έκδοση αποτελεσμάτων της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου, η συμμετοχή τους στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από την διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν ο/η ίδιος/-α υποψήφιος/-α τον επόμενο χρόνο επιθυμεί την εισαγωγή του/της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις.»

Υπολογισμός Μορίων

Σύμφωνα με το άρθρο 15α «Συντελεστές βαρύτητας, Τρόπος υπολογισμού μορίων για όσους συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 και εφεξής» που προστίθεται με την ως άνω Υ.Α., ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ειδικότητα όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Τομέα Σπουδών, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός ορίστηκε με την υπό στοιχεία Φ.153.1/148498/Α5/18-11-2021 (B’ 5400) απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Καθορισμός των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής». Τα τέσσερα (4) ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1000), για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου. Σημειώνεται ότι οι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα καθορίστηκαν με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος και ανακοινώθηκαν με την προαναφερθείσα Υ.Α.
Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού μορίων που βασίζονται σε τυχαία βαθμολογικά στοιχεία.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ
Παράδειγμα 1, υποψήφιος από τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Νέα Ελληνικά, 17
Μαθηματικά (Άλγεβρα), 18
Μάθημα Ειδικότητας 1 (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), 16
Μάθημα Ειδικότητας 2 (Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης), 15

συγκεντρώνει για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Αθήνα) 16750 μόρια σύμφωνα με τους ορισθέντες συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων:
Νέα Ελληνικά, 25%
Μαθηματικά (Άλγεβρα),35%
Μάθημα Ειδικότητας 1 (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), 20%
Μάθημα Ειδικότητας 2 (Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης), 20%

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ
Παράδειγμα 2, υποψήφιος από τον τομέα Μηχανολογίας στην Ειδικότητα Τεχνικός Οχημάτων που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Νέα Ελληνικά ,18
Μαθηματικά (Άλγεβρα), 18.6
Μάθημα Ειδικότητας 1 (Στοιχεία Μηχανών), 19
Μάθημα Ειδικότητας 2 (Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ), 20

συγκεντρώνει για το Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών 19020 μόρια σύμφωνα με τους ορισθέντες συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων:
Νέα Ελληνικά, 20%
Μαθηματικά (Άλγεβρα), 20%
Μάθημα Ειδικότητας 1 (Στοιχεία Μηχανών), 30%
Μάθημα Ειδικότητας 2 (Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ), 30%

ένας άλλος υποψήφιος από τον Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Νέα Ελληνικά, 18
Μαθηματικά (Άλγεβρα), 18,6
Μάθημα Ειδικότητας 1 (Ναυσιπλοΐα ΙΙ), 19
Μάθημα Ειδικότητας 2 (Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές), 20

συγκεντρώνει για το ίδιο τμήμα -Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών 18.900 μόρια σύμφωνα με τους ορισθέντες συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων:
Νέα Ελληνικά, 25%
Μαθηματικά (Άλγεβρα), 25%
Μάθημα Ειδικότητας 1 (Ναυσιπλοΐα ΙΙ), 25%
Μάθημα Ειδικότητας 2 (Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές), 25%

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ
Παράδειγμα 3, Υποψήφιος από τον τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Νέα Ελληνικά, 15
Μαθηματικά (Άλγεβρα), 18
Μάθημα Ειδικότητας 1 (Αρχιτεκτονικό Σχέδιο),19
Μαθηματικά Ειδικότητας 2 (Οικοδομική), 18
ΕλεύθεροΣχέδιο,17
Γραμμικό Σχέδιο,16

συγκεντρώνει για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας (Παν. Πατρών) 20.680 μόρια, σύμφωνα με τους ορισθέντες συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων:
Νέα Ελληνικά, 30%
Μαθηματικά (Άλγεβρα), 20%
Μάθημα Ειδικότητας 1 (Αρχιτεκτονικό Σχέδιο), 30%
Μάθημα Ειδικότητας 2 (Οικοδομική), 20%
Ελεύθερο Σχέδιο, 8%
Γραμμικό Σχέδιο, 12%

Β. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος κατά περίπτωση.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του/της τελευταίου/-ας εισαγόμενου/-ης σε Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος , εισάγεται ο/η υποψήφιος/α που προηγείται στο άθροισμα βαθμολογίας των δύο μαθημάτων Ειδικότητας και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγεται ο/η υποψήφιος/α που προηγείται στο άθροισμα βαθμολογίας των δύο μαθημάτων Γενικής Παιδείας.
Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγονται όλοι/-ες ως υπεράριθμοι/-ες.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων με τον/ την τελευταίο/-α εισαγόμενο/-η στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και μετά την εξάντληση των ανωτέρω κριτηρίων, εισάγεται ο/η υποψήφιος/α που δήλωσε τη σχολή αυτή με προγενέστερη σειρά προτίμησης.